cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 233 ( 14 de març)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

dijous 7 de març

01 Roger Espanyol

  • Roger Español, el represaliat independentista que el Primer d’Octubre va perdre un ull per culpa d’una bala de goma de la policia espanyola, anuncia una convocatòria per a retornar la Creu de Sant Jordi que el govern li va atorgar el 2018. L’activista va criticar durament l’amnistia i el rumb que havia emprès el govern i ara diu: “Durant aquests sis anys han jugat a l’oblit en cada pacte amb l’estat espanyol.” Per això ha fet una convocatòria davant el Departament de Cultura el dimarts 19 de març a les 16.30. El govern del president Quim Torra li va atorgar la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la defensa del Primer d’Octubre. “Amb ell, la societat del país va mostrar al món els seus valors socials i humans amb coratge i pacifisme. Per la valentia i el compromís demostrats en la defensa del dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya”.

divendres 8 de març

02 Alerta

  • Alerta Solidària diu que la nova redacció de la llei d’amnistia continua excloent el cas d’en Joan de l’Empordà, un jove condemnat a dos anys i quatre mesos de presó per coaccions –amb agreujants de superioritat i de discriminació per motius ideològics– durant una protesta contra una visita de Felipe VI i Pedro Sánchez a Barcelona. Ara fa unes quantes setmanes, l’Audiència de Barcelona va ratificar-li la sentència. “Vam alertar a ERC i Junts que el text de la llei, sota la interpretació interessada d’un jutge, deixa fora de l’amnistia en Joan. Vam fer notar que el text no explicita el delicte de coaccions i vam sol·licitar que esmenessin aquest error. Han procurat de ‘blindar’ el text per salvar els encausats del Tsunami, han ampliat la temporalitat per salvar Francesc Homs i han passat olímpicament d’en Joan”, diu l’Alerta en un comunicat.

03 Guardia Civil

  • agents de la Guàrdia Civil han anat al domicili habitual del diputat d’ERC Ruben Wagensberg, i als domicilis a Catalunya on sospitaven que també s’hauria pogut allotjar, i han comprovat que no hi és. I que tampoc no va, com ja és públic i notori, al Parlament de Catalunya, on, a més de diputat, és secretari de la mesa. Així ho han traslladat en un ofici que han remès al jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón. De fet, és la resposta que la Guàrdia Civil ha donat al jutge instructor de la causa per terrorisme contra el Tsunami Democràtic, que el 5 de febrer proppassat va demanar de fer les comprovacions pertinents per assegurar si l’investigat era al seu domicili i si anava al seu lloc de feina habitual.

dissabte 9 de març

  • el president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya, Josep Maria Jové, presenta un incident de recusació contra el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, per les declaracions crítiques a la llei d’amnistia, que va fer en un discurs públic. Precisament, Barrientos presidirà el judici a Jové, Lluís Salvadó i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per organitzar l’1-O, a partir del 10 d'abril.

diumenge 10 de març

04 ANC

  • l’ANC critica en un comunicat la llei d’amnistia perquè considera que no resol el problema de fons, que, a parer seu, és el reconeixement del dret d’autodeterminació i el respecte per part de l’estat espanyol a la declaració d’independència. L’Assemblea titlla l’amnistia de “llei trampa” que beneficiarà els policies espanyols encausats i diu que pretén de tancar en fals el procés polític independentista.

05 Ollada

  • una cinquantena de persones participen a l’ollada organitzada per Catalunya Nord per la Independència a Tarerac, al Conflent. Al matí, amb la participació de Dolors Feliu, presidenta de l’ANC, es debat sobre la consulta que fa l’Assemblea sobre la llista cívica, i a la tarda, amb la participació del batlle de Tarerac, Joan Lluís Salies, es parla del canvi de nom del territori que proposa el Consell Departamental. La intervenció del batlle és clara: «quan vaig per França els dic sóc pas del Sud de la França, soc del Nord de Catalunya»

dilluns 11 de març

  • l’Audiència espanyola desestima un recurs de la defensa d’Oriol Soler que reclama l’arxivament de la investigació del jutge Manuel García-Castellón per terrorisme contra el Tsunami Democràtic. D’aquesta manera, els magistrats han tancat files amb el polèmic instructor, tot assenyalant que fa uns mesos ja van arxivar un recurs similar de Gonzalo Boye, representant legal de Josep Lluís Alay.
    06_jutges.jpg
  • 14 dels 33 jutges catalans que el febrer de 2014 van signar un manifest a favor del dret a decidir a Catalunya presenten una nova denúncia a la Fiscalia de Catalunya. A l'escrit, els magistrats asseguren que aporten proves documentals sobre les persones que el 2014 van filtrar, de manera il·legal, una vintena de fotografies dels seus DNI que, posteriorment, es van publicar a la portada del diari La Razón.

dimarts 12 de març

07 fiscalia

  • la Fiscalia de Barcelona ha demanat l’arxivament de la causa que encara hi havia oberta contra una professora de l’IES El Palau, acusada d’un delicte d’odi contra un alumne i fill de Guàrdia Civil per suposadament haver criticat les càrregues policials de l’1-O de 2017 a la classe. La fiscal de delictes d’Odi i Discriminació ha demanat el sobreseïment del procediment i com és l’única acusació personada, el titular del jutjat d’instrucció 7 de Martorell ha de decretar l’arxivament definitiu.
    El magistrat de Martorell ja va arxivar el procediment contra vuit mestres de l’IES Palau investigats el 2019, en considerar que les afirmacions que havien fet a les classes l’endemà del Referèndum no encaixaven en cap delicte.

dimecres 13 de març

09 judes

  • l’Audiència espanyola fixa el 15 d’abril per a una vista amb les defenses dels dotze acusats de terrorisme en el cas del 23-S (operació Judes) per a revisar, entre més, l’escrit de pronunciament previ que van presentar per a mirar d’aturar el judici tot invocant la futura llei d’amnistia de què es beneficiarien. Aquesta vista implica que, de moment, el procediment avança, tot esperant que es fixi una data per al judici. Per això, la Plataforma Antirepressiva insta a “solidaritzar-se i unir-se a la lluita per a fer front a aquest repte repressiu”.

10 Aragones

  • el president Pere Aragonès avança les eleccions al Parlament per al proper 12 de maig.

dijous 14 de març

11 diputas

  • el Congrés dels Diputats espanyol aprova la llei d’amnistia amb el suport del PSOE, Sumar, ERC, Junts, el PNB, Bildu, Podemos i el BNG, i amb l’oposició del PP, Vox, Coalició Canària i UPN. Ara la llei anirà al Senat, on s’haurà de tramitar durant dos mesos arran de les maniobres del PP per paralitzar-la. A finals de maig, l'amnistia tornarà al Congrés, on es revertiran tots els canvis que introdueixi la Cambra Alta i se li posarà el segell definitiu. Aleshores, es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat, entrarà en vigor i els jutges tindran un termini de dos mesos per aplicar-la.

12 TS

  • el Tribunal Suprem espanyol confirma la condemna de tres anys i sis mesos de presó a Adrián Sas per haver-se manifestat en el primer aniversari del referèndum del Primer d’Octubre. Amb la confirmació de la condemna, Sas es pot convertir en el primer pres polític per les mobilitzacions de l’1-O. No obstant això, es podrà beneficiar de la llei d’amnistia i la podria evitar. El Suprem ha comunicat la ratificació poc després d’haver-se aprovat la llei d’amnistia al congrés espanyol.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 2329 dies
  • Marta Rovira és a l'exili des de 2186 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal