cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Hora solidària

CRONOLOGIA 232 ( 7 de març)

Dietari de la repressió i de la solidaritat amb els exiliats i els més de 4.200 represaliats polítics catalans:

divendres 1 de març

01 comissió venecia

  • la Comissió de Venècia, l’entitat del Consell d’Europa que s’encarrega dels estàndards judicials, avala l’amnistia als represaliats del procés, diu que aquesta llei no vulnera de cap manera la separació de poders, recorda que els jutges estan obligats a complir la llei, que la malversació es pot amnistiar, no diu que el terrorisme no es pugui amnistiar i recomana que l’àmbit d’aplicació de l’amnistia es precisi més i s’expliqui millor. La Comissió de Venècia va iniciar l’estudi després d’una petició que va fer el Senat espanyol a instàncies del PP. En qualsevol cas, el text que s’ha donat a conèixer aquest divendres es tracta d’un esborrany, que se sotmetrà a debat els pròxims 15 i 16 de març i serà aleshores quan es poden introduir canvis via esmenes abans que el text definitiu s’aprovi al plenari.

02 Ribesaltes

  • a Ribesaltes Carles Puigdemont, President del Consell de la República, presenta el nou Govern de la institució republicana. El nou executiu s’estrena amb tres noves incorporacions: Maria Antònia Font, David Caldeira i Josep Andreu.
    Maria Antònia Font és nascuda a Mallorca. Ha estat responsable de normalització lingüística del sindicat majoritari d’educació a les Illes Balears.David Caldeira és membre del Secretariat Nacional de Poble Lliure.Organitzador de la primera consulta a Arenys de Munt i a Arenys de Mar. Josep Andreu va ser batlle de Montblanc, va ser senador i diputat d’ERC a les Corts espanyoles i diputat al Parlament per ERC.

dissabte 2 de març

03 Dani Gallardo

  • unes 150 persones es concentren davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en suport de Dani Gallardo, que ha rebut l’ordre d’ingrés a presó. Gallardo va ser condemnat pels delictes de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat en concurs ideal amb un delicte lleu de lesions, durant una manifestació contra la sentència del procés el 2019 a Madrid. Ja va passar tretze mesos en presó provisional, i ara encara li queden per complir dos anys i onze mesos. Entitats com Òmnium, l’ANC, Via Independència o Meridiana Resisteix han denunciat la situació de Gallardo i també han recordat els 50 anys de l’execució de Salvador Puig Antich.

04 Torre del Bisbe

  • a la Torre del Bisbe es celebra la primera Assemblea Territorial del Consell de la República, una de les dues cambres que conformaran l’espai legislatiu. El president del Consell , Carles Puigdemont, fa una crida a deixar enrere la desmobilització, el negativisme i la desunió, i a continuar la lluita per la independència reprenent allò que va acabar a mitges el 2017 per la repressió.

dimarts 5 de març

  • el jutge del Tsunami investiga la presència d’espies russos a Catalunya. Manuel Garcia Castellón, ha acceptat la petició dels policies personats com acusació particular d’investigar la presència d’espies russos a Catalunya des del 2014 fins al 2017 i reclama a la Comissaria General d’Informació del Cos Nacional de Policia tots els informes que va instruir sobre la presència d’agents dels serveis d’espionatge russos a Catalunya.

05 Ponent

  • un any després de l'operació policial més greu i focalitzada dels darrers temps a Ponent, es convoca pel diumenge 10 de març una jornada de solidaritat amb els 6 militants d’Arran acusats de pertinença a grup criminal. La Policia espanyola va portar a terme l'operatiu a les comarques de Ponent amb dos arrestats al matí, dos més al migdia i els altres dos a la tarda a l'Eix Comercial de Lleida. Fonts d'Alerta Solidària van explicar que se'ls atribueixen delictes de pertinença a grup criminal i danys amb incendi, furt i ultratge a la bandera per diverses accions que Arran hauria reivindicat a les xarxes socials. Entre aquestes accions hi hauria actes de sabotatge en vies de tren, benzineres, o la crema d'un exemplar de la Constitució al costat de la bandera espanyola.

dimecres 6 de març

06 foam

  • una bala de foam a les protestes post sentència pot costar 69.000 euros a la Generalitat, segons el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat contra l'actuació dels Mossos. Els fets que generen la causa es van registrar la nit del 18 d’octubre, el cinquè dia de protestes, a prop de la zona de Jardinets de Gràcia. El relat de la Comissió considera provat que es dirigia cap al carrer Gran de Gràcia i tres furgonetes de les unitats antiavalots dels Mossos d’Esquadra es van aturar. Van baixar els efectius i, sense que es registrés en aquell moment cap aldarull, van disparar projectils de foam contra un grup de persones. Un dels projectils va impactar al cap de la manifestant. Els tres vídeos aportats són, per a la comissió, concloents.

07 dani gallardo

  • l'Audiència de Madrid dicta una ordre de crida i cerca a l'activista Dani Gallardo, condemnat a 4 anys i 6 mesos de presó per manifestar-se a Madrid contra la sentència del Suprem als independentistes catalans. El tribunal havia donat una setmana a Gallardo per presentar-se de forma voluntària a la presó, mesura que no ha complert i ara ha activat la seva detenció. Fa tres anys que Gallardo, de 25 anys, va traslladar la seva residència a Montblanc perquè segons ell « el Moviment Antirepressiu de Madrid es va desvincular del meu cas i em vaig quedar sense suport polític ». Si res no canvia, Dani Gallardo podria ser el primer activista obligat a entrar a la presó per una protesta contra la condemna del Tribunal Suprem als líders catalans.
  • Junts, ERC i PSOE fan públic un acord per introduir modificacions a la llei d’amnistia, 24 hores abans de la reunió de la Comissió de Justícia que ha de debatre i votar el nou redactat de la norma.

dijous 7 de març

08 comissió

  • La comissió de justícia del Congrés aprova la llei d'amnistia, després de l'acord entre Junts, ERC i el PSOE. El text anirà la setmana que ve al ple del Congrés i després al Senat, on el PP té majoria absoluta i, doncs, la llei es podria quedar encallada ben bé un parell de mesos. Entre una cosa i l'altra, l'amnistia podria entrar en vigor a finals de maig o, a tot estirar, a principis de juny.
    La llei aprovada té tres grans canvis respecte a la que va tombar Junts a finals de gener. El primer és que es modifiquen les referències al terrorisme i a l'alta traïció, tal com exigia Junts per Catalunya. La llei continua excloent de l'amnistia les persones investigades per aquests dos delictes, però s'agafa a la definició de terrorisme i d'alta traïció que recullen les directives europees, el Conveni Europeu de Drets Humans i la Carta de les Nacions Unides. Queda esborrada tota referència al Codi Penal espanyol. L'objectiu d'aquest canvi és blindar tots els investigats al cas de Tsunami Democràtic, dels CDRs i del cas Volhov, la suposada trama russa del procés.

Berenguer Ballester

Recordem que

  • el MHP Carles Puigdemont, els Consellers Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig són a l'exili des de fa 2322 dies
  • Marta Rovira és a l'exili des de 2179 dies

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal