cartell toponimia

Cançoner per la Llibertat

portada agenda

Acte d’homenatge als exiliats de la  Guerra Civil 

Es celebra a Perpinyà un acte en record i homenatge als  refugiats de la Guerra d’Espanya enterrats al cementiri de  l’Oest (1939-1942). 

Una recerca de tres historiadors catalans, Jordi Oliva, Martí Picas i  Noemí Riudor, descobreix una de les fosses comunes més grans de  la Guerra Civil, situada a Perpinyà. 

La fossa del Cementiri de Perpinyà és, probablement, la més gran  de les causades per l’exili de 1939. S’hi enterraren, sobretot,  internats als camps d’Argelers, Sant Cebrià i el Barcarès que trobaren la mort en hospitals de la capital del Rosselló. 

Acte d’homenatge a Perpinyà 

Aquest divendres, 18 de febrer, s’ha celebrat un acte a Perpinyà en record i  homenatge als exiliats republicans que van ser enterrats al cementiri de l’Oest  de la capital catalana. La data de la celebració no ha estat triada a l’atzar sinó  que és l’aniversari dels primers enterraments de republicans, registrats en aquell  cementiri.  

L’acte de recuperació de la memòria d’aquestes víctimes mortes en exili ha  estat possible gràcies a la recerca feta per tres historiadors catalans, Jordi Oliva,  Martí Picas i Noemí Riudor. Les seues investigacions han permès documentar el  nom de 841 exiliats republicans que van ser enterrats al cementiri de l’Oest de  Perpinyà. La fossa comuna de Perpinyà és una de les més grans causades per  la Guerra Civil, i ben probablement la més gran de les causades per l’exili de  1939, sobretot d’internats als camps d’Argelers, Sant Cebrià i el Barcarès, que  trobaren la mort en hospitals de la capital del Rosselló. 

Actualment, al Cementiri de l’Oest, s’hi pot trobar un petit monòlit dedicat a  aquell exili, amb una inscripció que resa: “A la memòria de tots els qui a l’exili  han trobat la mort”. El monòlit obra de Miquel Paredes (autor d’El més petit de  tots) va ser pagat i erigit pels exiliats catalans del Comitè Departamental dels  Pirineus Orientals d’Esquerra Republicana de Catalunya, en el quart aniversari  de l’afusellament del president Lluís Companys. Era el 15 d’octubre de 1944, a  quatre dies de l’inici de la invasió del maquis a la Val d’Aran.

Amb l’acte d’aquest divendres s’ha volgut recollir el testimoni d’aquell primer  homenatge i enllaçar-lo amb la recerca que han portat a terme els tres  investigadors catalans, així com fer un reconeixement a les persones i entitats de  la Catalunya Nord que han mantingut vius la memòria i el record dels exiliats fins  a dia d’avui. 

La part central de l’acte ha consistit en el desplegament d’una pancarta  memorial amb els noms de totes les persones inhumades a la fossa comuna del  Cementiri de l’Oest de Perpinyà. Hi ha hagut una interpretació musical a càrrec  de Leslie Malet-Salvadó i una ofrena de flors. 

Durant els parlaments, els autors de la recerca han reclamat la dignificació  d’aquest espai de memòria. Narcís Duran, descendent d’exiliats, ha parlat en  nom de les entitats que han mantingut viva la memòria de l’exili al voltant del  del monòlit del president Lluís Companys. 

A l’acte hi han assistit més d’un centenar de persones vingudes d’arreu dels  Països Catalans i ha comptat amb la presència de personalitats rellevants com  l’exconseller de cultura l’Hble. Sr. Lluís Puig i Gordi, i del 131è president de la  Generalitat de Catalunya, el M. Hble. Sr. Joaquim Torra i Pla. També han estat  presents: Alfons Quera, director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà; Antoni  Font, director general de Memòria Democràtica; Vicenç Villatoro, director del  Memorial Democràtic; Enric Pujol, director del Museu Memorial de l’Exili;  Jaqueline Payrot, directora de FFREEE (Fils et filles de republicains espagnols et  enfants de l’exode). 

L’acte ha estat convocat pels tres historiadors que han realitzat la recerca i les  entitats rosselloneses Associació Cultural Xarxa Cebrianenca i Col·lectiu de  Joves del Rosselló, i ha comptat amb l’adhesió de les següents entitats i  organismes: 

  • Almenar Memòria Històrica 
  • Àmbit de Recerques del Berguedà 
  • Amical de Mauthausen 
  • Associació Cultural Baixa Segarra 
  • Associació Memòria i Història de Manresa 
  • Ateneu Popular de Ponent 
  • Casa de la Generalitat a Perpinyà 
  • Càtedra Josep Termes UB 
  • Centre Cultural de Tàrrega 
  • Centre d'Història Contemporània de Catalunya 
  • Cercle Alfons Mias 
  • Comissió de la Dignitat 
  • Consell per la República 
  • Consorci del Museu Memorial de l'Exili 
  • Direcció General de Memòria Democràtica - Departament de Justícia ● Fundació Jordi Cases i Llebot 
  • Fundació Josep Irla 
  • Institut d'Estudis Penedesencs
  • Observatori Europeu de Memòries (EUROM) - Fundació Solidaritat  Universitat de Barcelona 
  • Sikarra Motards 
  • Societat Catalana d'Estudis Històrics de l'IEC 

El final de la Guerra Civil 

L’any 1939 començava a Catalunya amb el final de la Guerra Civil a tocar i el  resultat ben decidit. El 15 de gener l’exèrcit franquista ocupava Tarragona i el  dia 26 la ciutat de Barcelona. L’èxode cap a França de milers de persones civils  i militars havia començat. 

El dia 28 de gener, França autoritzà el pas a la població que s’acumulava a les  portes dels passos fronterers. Dones, infants i ferits de guerra van ser els primers  que van poder entrar. Autoritzarien després l’entrada dels combatents  republicans en retirada. 

La Retirada (en majúscules) és com habitualment es fa referència a aquesta  fugida massiva de persones que cercaven refugi al país veí. 

Exili 1939: morir per sobreviure  

A dia d’avui, 83 anys després d’aquest èxode, desconeixem quantes persones  creuaren la frontera durant aquells dies d’hivern. L’arribada a França de tota  aquesta gent va ser veritablement dramàtica. Als tres anys de guerra s’hi afegia  una fugida a peu per camins gelats i constants bombardejos de l’exèrcit rebel.  L’acolliment improvisat en condicions deplorables als camps de concentració  de les platges (Argelers, Sant Cebrià, Barcarès) va afeblir encara més un estat  de salut tocat.  

La mortalitat, doncs, fou extremadament elevada especialment entre la  població més feble: els infants i els ancians. 

La situació dels combatents tampoc era molt millor que la de la població civil.  Molts d’ells hi arribaren ferits i formaven part de l’evacuació de ferits de guerra  que va portar més de 12.000 homes a creuar la frontera francesa. 

Una recerca posa llum a la mortalitat de l’exili

De la mateixa manera que no es coneix la quantitat de persones que creuaren  la frontera l’any 1939, cercant refugi a França, fins fa ben poc tampoc es tenia  pràcticament cap dada sobre la mortalitat. 

Centenars de famílies d’aquells que moriren en la solitud dels hospitals de l’Estat  francès, resten avui en dia sense cap notícia dels seus parents.

Una investigació portada a terme per tres historiadors catalans (Jordi Oliva, Martí  Picas i Noemí Riudor) ha posat llum a la mortalitat de l’exili. La recerca, iniciada  en plena pandèmia va permetre la publicació, el gener de l’any passat, d’un  llistat amb 1.685 noms de persones que havien mort a l’exili. Posteriorment  Direcció General de Memòria Democràtica n’encarregà un informe tècnic i va  posar a disposició de la ciutadania l’esmentat llistat. La continuació de la recerca als arxius dels Pirineus Orientals els ha  permès augmentar aquesta xifra fins als 2.838.  

La consulta de la documentació del registre civil de Perpinyà, així com d’un dels  llibres d’inhumacions, ha posat de manifest l’existència d’una gran fossa  comuna al Cementiri de l’Oest de la capital de la Catalunya Nord. 

Dificultats en l’accés a la documentació i manca  de pressupost per continuar la recerca

Els autors de la recerca assenyalen que la xifra d’enterrats al Cementiri de l’Oest  podria augmentar a mida avancin les investigacions. Actualment, tenen  constància de 575 persones exiliades, mortes a Perpinyà entre 1938 i 1945, de les  quals en desconeixen el lloc on foren inhumades, circumstància que fa pujar la  xifra de víctimes a Perpinyà a 1.416. 

Moltes segurament van ser enterrades al Cementiri de l'Oest però probablement  no totes, per tant també cal poder consultar els llibres dels altres cementiris de  la capital del Rosselló. 

Els esculls per avançar la recerca, a part del seu abast, passen per les dificultats  a poder accedir a determinada documentació generada pels cementiris de  Perpinyà, a la que l’oficina d’État civil de la Mairie de Perpignan hi posat limitacions tot i l’objectiu que persegueix de recerca històrica. L’altra gran  dificultat és la manca de dotació econòmica per tal de que la recerca pugui tenir continuïtat.  

Twitter com a eina de difusió 

Des del moment en què va iniciar-se la recerca, s’ha utilitzat Twitter com a eina  de difusió i de recepció de noves informacions. Les petites publicacions fetes en  aquesta xarxa social han permès donar a conèixer el projecte i que familiars de  víctimes i altres investigadors establissin contacte amb l’equip de recerca per  intercanviar dades. 

El resultat de l’experiència permet disposar d’un dossier de tweets que mostren  el dia a dia de la recerca, històries familiars i avenços de la investigació.

Històries personals i familiars 

Moltes famílies han continuat buscant durant anys informació dels seus parents  desapareguts a l’exili. La recerca ha permès, finalment, conèixer on i quan van  morir. 

  • Ramon Bonet Ferrer, de Guimerà
  • Miquel Marín Abad, de Terrassa
  • Miquel Vallés Merigó, de Tamarit de Llitera (Osca)
  • Antoni Closa Revés de Barcelona
  • Rosendo Castillo Samper, de La Almolda (Saragossa)

Sovint desvetllem històries tristes, de pèrdues familiars i de dolors irreparables.  Vides estroncades per la crueltat de la guerra i els seus efectes devastadors  sobre les persones. Exemples dels quals caldria aprendre per no repetir. 

  • Angel Martín Rodríguez
  • Júlia Escobar

La recollida sistemàtica de dades de cada víctima ens permet anar molt més  enllà de la informació estadística i ens permet, com hem vist, aprofundir en les  situacions personals. Des del punt de vista de l’origen d’aquestes persones,  també ens podem aproximar a territoris diversos per conèixer com la guerra i  l’exili van afectar les nostres comarques. 

  • De la Segarra: 

○ Sebastià Abelló Porta 

○ Salvador Torra Roca, de Vallfogona de Riucorb 

  • Del Pallars Sobirà: 

○ Agustina Millat Serra, de Lladorre 

○ Hortènsia Cortina Vidal, d’Alós d’Isil 

Les històries de persones anònimes s’entrellacen amb les de personalitats  destacades, algunes de les quals han esdevingut repetit exemple i icona de la  mort a l’exili: 

  • Antonio Machado, poeta, quatre dies abans de morir a Cotlliure  apareixia aquest petit anunci d’ell al diari l’Independant. 
  • Teresa Mañé Miravent, pedagoga i periodista llibertària, mare de  Frederica Montseny. 
  • Àngel Martínez-Peñalver i Ferrer, tinent coronel, cap militar de la columna  Tarragona o Peñalver. 
  • Ricard Jiménez de la Beraza, assessor d’indústries de guerra de la  Generalitat. 
  • José Gaos Berea, notari valencià d’origen gallec. 
  • Antoni Cortés Valls, pare de Carme Cortés Lladó, pintora impressionista, i  sogre de Jaume Aiguader Miró, fundador d'ERC. 
  • Salvador Roca i Roca, periodista, escriptor i poeta. 
  • Ferran de Sagarra i de Siscar, historiador i pare del poeta i dramaturg  Josep M. de Sagarra.

La recerca 

La recerca comença per la troballa d’un llistat de refugiats de la guerra  d’Espanya, morts a França entre el febrer de 1939 i el gener de 1940. El llistat fou  publicat parcialment al diari La Vanguardia Española. 

Primera campanya de recerca, Perpinyà estiu 2021 

  • Fent recerca als arxius 

En plena feina als arxius de Perpinyà 

○ Repartits en diferents arxius, cercant informació 

○ Els formats de la documentació 

  • Localitzant els llocs de l’exili in situ 

○ Hospitals Militar, de St Lluís i St Joan 

○ L’hospici de la Misericòrdia i la partida d’Haras 

  • Final de la campanya de recerca 

○ Estada als Arxius Departamentals, a l’oficina d’État Civil, a l’Arxiu  Municipal i a l’oficina del cementiri 

○ Final de la 1a campanya 

Segona campanya de recerca, el Rosselló tardor-hivern 2021 

  • Preparació de l’estada de recerca al Rosselló
  • Cotlliure, Portvendres, Banyuls i Cervera de la Marenda
  • Cotlliure
  • Portvendres
  • Preparació de la recerca a El Barcarès, cementiris de Perpinyà, Sant Joan de Pladecorts, Morellàs i les Illes, Ceret i Els Banys i Palaldà
  • Barcarès als Banys d’Arles, passant per Ceret, Morellàs i Sant Joan de Pladecorts
  • El Barcarès impedeix consultar l’État Civil
  • Sant Joan de Pladecorts, Morellàs i les Illes, Ceret i els Banys i Palaldà ● Cervera de la Marenda
  • El Pertús i El Voló
  • El Voló

Algunes mostres de la documentació consultada: 

  • Peticions d’informació a la Mairie de Perpinyà
  • Correspondència de refugiats de 1939 q demanen localitzar amics o familiars

Metodologia 

Després d’anar a l’arxiu resta per fer la feina invisible d’endreça, organització,  buidatge i tractament sistemàtic de les dades. Un treball de postproducció fet  a casa, amb pocs mitjans i que només pot portar-se a terme a base d’hores de  dedicació.

  • Organitzant la informació a casa
  • Metodologia i buidat sistemàtic
  • Microhistòra: aplicació del mètode científic: del particular al general ● Punteig de dades. Comprovació de la informació d’una mateixa víctima provinent de fonts diferents

Resultats de les investigacions 

La recerca ens aporta detalls molt precisos com conèixer el nom del primer  refugiat mort inscrit com a tal: 

  • José Martos Callejón

La coneguda evacuació dels ferits de guerra per part del Comissariat de Sanitat,  va comportar l’arribada a França de prop de 16.000 combatents convalescents.  Documentem el pas de les unitats sanitàries, mèdiques i quirúrgiques, camí de  l’exili el 1939. 

  • Evacuació dels ferits de guerra

Les penibles condicions als camps mostren un desgast en la salut, ja resentida,  dels refugiats, que els posa al límit de la supervivència. 

  • Una víctima desconeguda, morta de “misèria fisiològica”

La recerca permet arribar a conèixer, a un nivell de detall molt afinat, dates de  defunció, els llocs on es produïren aquestes morts, els llocs on foren inhumades  aquestes persones. Tanmateix, hi ha encara moltes qüestions per resoldre. 

  • On van ser inhumats els infants?

La mortalitat al Camp d’Argelers 

El treball de l’equip de recerca, juntament amb la col·laboració amb  l’historiador Gregory Tuban, especialista en el Camp d’Argelers, està donant  importants fruits en l’actualització del llistat de víctimes mortals internades en  aquest camp. Ben aviat estarem en disposició de presentar aquest llistat que  sobrepassa els 300 noms. 

  • Camp d’Argelers
  • Jornada de treball per treballar en l’actualització del llistat de morts internats al Camp d’Argelès
  • Mortalitat al Camp d’Argelers

La Maternitat d’Elna 

La història de la Maternitat és veritablement una història d’èxit. Gràcies a  Elisabeth Eidenbenz, 597 criatures van nàixer en unes correctes condicions  sanitàries. Malauradament, no totes sobrevisqueren. 

  • La signatura d’Elisabeth Eidenbenz
  • De la Maternitat als camps de concentració
  • Nascut a la Maternitat, mort un mes després a Rivesaltes
  • Infants nascuts a la Maternitat, que no sobrevisqueren
  • Alguns noms dels infants

Les inhumacions al Cementiri de l’Oest de  Perpinyà 

La consulta de la documentació conservada a l’oficina del Cementiri de l’Oest  de Perpinyà ens ha permès documentar 841 inhumacions però resta encara la  incògnita d’on foren inhumats els infants. 

  • Recerca a l’oficina del Cementiri de l’Oest

La localització del lloc d’inhumació inicial no implica el coneixement exacte del  lloc on es produí l’enterrament. El creixement del cementiri dificulta la  localització i també fa difícil saber en quin moment les restes foren traslladades  a l’ossera comuna. 

  • L’ampliació del Cementiri de l’Oest
  • Es constata que la fossa de Perpinyà és una de les més grans de la Guerra Civil
  • Reunió virtual, per endreçar les dades relatives al Cementiri de l’Oest ● Amb les dades d’inhumacions al Cementiri de l’Oest gairebé concloses

Els llocs de memòria de l’exili 

 

Comentaris (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Deixa els teus comentaris

Posting comment as a guest.
Arxius adjunts (0 / 3)
Share Your Location

El Portal - Catalunya Nord Digital neix a iniciativa del Col·lectiu 2 d'abril.

Neix de la necessecitat de crear un lloc de trobada a Catalunya Nord per a tots els actors de la llengua catalana.
Reagrupa persones i entitats al voltant d'un projecte, el de fer viure la llengua catalana, la llengua pròpia, la llengua del país.

Cada un pot portar la seua pedra a l'edifici 

  • participant amb la redacció d'articles, d'entrevistes
  • fent propostes, fent passar informacions
  • adherint al Col·lectiu 2 d'abril
  • fent conèixer el Portal